Alle kouluikäisten suun

ALLE KOULUIKÄISTEN SUUN TERVEYDENHOITO

Lapsi kutsutaan ensimmäisen kerran hammashoitoon noin 1-v. ikäisenä. Suuhygienisti kertoo lapsen vanhemmille mm. hampaiston kehityksestä ja hampaiden puhkeamisesta, kariesbakteerin tarttumisesta, hampaiden reikiintymisestä eli karieksesta, terveellisestä ruokavaliosta sekä suun ja hampaiden kotihoidosta.

Noin 2-3-4-5-ja 6 vuotiaana lapsen vanhempia muistutetaan kirjeitse vuositarkastuksesta. Käynnin yhteydessä tutustutaan hammashoitohuoneeseen ja välineisiin, keskustellaan suun ja hampaiden kotihoidosta, terveellisestä ruokavaliosta sekä fluorin ja ksylitolin käytön aloittamisesta, makeisten ja mehujen ym. käytöstä sekä pysyvien hampaiden puhkeamisesta.Tarkoituksena on opettaa lapsia käymään hammashoitolassa ilman pelkoa ja tukea vanhempia hoitamaan lastensa hampaita.

Ohjeita vanhemmille pienen lapsen suun ja hampaiden hoitoon.

Totuta lapsesi säännölliseen hampaiden harjaukseen heti, kun ensimmäiset maitohampaat puhkeavat n. 6 kk:n iässä.

Älä laita mitään lapsen suuhun menevää (lusikka, tutti) omaan suuhusi kariesbakteerien tarttumisen ehkäisemiseksi

Aloita lasten fluorihammastahnan käyttö maitoposkihampaiden puhjetessa (n. 1½ -vuotiaana). Harjaa lapsesi hampaat aamuin illoin fluorihammastahnalla, jota laitetaan lapsen harjalle riisiryynin kokoinen nokare.

Huolehdi säännöllisistä ateria-ajoista
(vain 5-6 ruokailukertaa päivässä) ja vältä napostelua aterioiden välillä

Tarjoa lapsellesi makeaa harvoin ja silloinkin mielellään aterioiden yhteydessä

Tarjoa lapsellesi janojuomaksi vettä

Ksylitolituotteita esim. purkkaa voi tarjota lapselle noin 1½ - 2 -vuotiaana. Ksylitoli kannattaa antaa aterioiden ja välipalojen päätteeksi, jolloin se katkaisee happohyökkäyksen ja lisää syljen eritystä.

Tuo lapsesi säännöllisesti hammashoitolaan suun ja hampaiston tarkastukseen