Yleistä Ajankohtaista Tapahtumakalenteri Avoimet työpaikat Vaalit Päätöksenteko Yleishallinto Sivistystoimi Kirjasto Vapaa-aika Sosiaali- ja terveystoimi Tekninen toimi Rakentaminen ja ympäristö Kaavoitus Yritykset Linkit Kriisin sattuessa Palautelomake

Äitiysneuvola

Äitiysneuvola

Terveydenhoitaja Kaarina Järvenpää, puh: 040 7146 703 klo 12-13

Kun raskaustesti on positiivinen tai kun kuukautiset ovat jääneet tulematta ja epäilet olevasi raskaana, ota yhteyttä äitiysneuvolaan.

Mikäli haluat tuoda aamuvirtsaa neuvolaan raskauden alkamisen toteamiseksi, ota yhteyttä etukäteen puhelimitse neuvolan terveydenhoitajaan.

Neuvolan puoleen voit myös kääntyä, vaikka perheenne vasta suunnittee raskautta.

Äitiysneuvolassa huolehditaan äidin, sikiön ja vastasyntyneen sekä perheen hyvinvoinnista ja tuetaan vanhemmuuteen valmistautumisessa. Tavoitteena on raskaudenaikaisten häiriöiden ehkäisy ja varhainen toteaminen sekä tarvittaessa hoitoon ohjaaminen. Ensimmäinen äitiysneuvolakäynti tehdään, kun raskautta on kestänyt seitsemästä yhdeksään viikkoa. 

Raskaana oleva käy terveydenhoitajan vastaanotolla raskauden aikana 10 - 13 kertaa. Lääkärin vastaanotolla käydään 3 kertaa raskauden aikana. 

Raskauden aikaiset ultraäänitutkimukset tehdään Porvoon sairaalan äitiyspoliklinikalla.

Äitiysneuvola järjestää yhteistyössä lastenneuvolan kanssa perhevalmennusta ensimmäistä lastaan odottaville perheille.

Lapsen syntymän jälkeen äitiysneuvolan terveydenhoitaja tekee kotikäynnin vastasyntyneen perheeseen saatuaan tiedon synnytyksestä äidiltä tai synnytyssairaalasta.

Ns. jälkitarkastus tehdään yleensä 5 - 8 viikon kuluttua synnytyksestä, viimeistään 12 viikon kuluttua, jolloin perhe saa myös halutessaan raskaudenehkäisyneuvontaa. Mikäli uusi raskaus ei ole suotavaa on raskaudenehkäisy aloitettava, vaikka kuukautiset eivät olisi vielä alkaneet