Askolan lukio hyppäsi uuteen aikaan – yrittäjyysopinnoilla kohti tulevaisuuden työelämää

Askolan lukion yrittäjyys- ja työelämän suunnitteluryhmä: Jaana Sunnvik, Kata Ikonen ja Eeva Kallio
Työelämä- ja yrittäjyysopintojen kehittäjät vas. rehtori Jaana Sunnvik, opinto-ohjaaja Kata Ikonen ja äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Eeva Kallio.

Askolan työelämä- ja yrittäjyyspainotteinen lukio käynnisti uuden aikakauden. Perinteikäs lukio sai nimittäin uuden suunnan, kun se profiloitui viime syksynä yrittäjyyspainotteiseksi oppilaitokseksi. Askolan yrittäjyyspainotteinen lukio tarjoaa nuorille ainutlaatuisen mahdollisuuden yhdistää perinteinen lukio-opiskelu käytännönläheisiin yrittäjyys- ja työelämäopintoihin.

Yrittäjyysopintoja ovat lukiolla yhdessä opiskelijoiden kanssa kehittäneet rehtori Jaana Sunnvik ja opinto-ohjaaja Kata Ikonen sekä lukiossa äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana elokuussa aloittanut Eeva Kallio.

”On todella innostavaa päästä mukaan näin ainutlaatuiseen kehitykseen. Monelle voi tulla yllätyksenä, että pienessä kunnassa voi olla näin kunnianhimoinen ja eteenpäin katsova lukio. Tuskin maltamme odottaa, millaisia ideoita ja yrityksiä opiskelijat tulevat vielä kehittämään, kun vauhtiin kunnolla pääsemme,” kehittäjäkolmikko iloitsee.

Miksi valita Askolan yrittäjyyspainotteinen lukio?

Yrittäjyyspainotteinen lukio on paitsi investointi opiskelijoiden tulevaisuuteen, se on satsaus myös Askolan kunnan kehitykseen. Eeva, Jaana ja Kata iloitsevat päästessään yhdessä opiskelijoiden kanssa rakentamaan uutta lukiota ja samalla edesauttamaan opiskelijoiden matkaa kohti unelmia.

”Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus sekä opiskelijoille että opettajille. Askolan lukio ei vain seuraa aikaansa, vaan se kulkee askeleen edellä. Tällä hetkellä meillä on jo noin 20 opiskelijaa valinnut yrittäjyysopinnot. Yhdessä kehitämme yrittäjyysopintoja juuri Askolan lukioon sopiviksi. Kuuntelemme opintojen suunnittelussa myös opiskelijoita. Tavoitteenamme on lisätä yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa ja kuulla myös heidän ääntään. Kaikki yhteistyö on tervetullutta!” ryhmä kertoo.

Yhteistyö paikallisten yritysten kanssa kasvattaa uusia osaajia

Lukion tavoitteena on luoda oppimisympäristö, jossa opiskelijat saavat muiden oppiaineiden rinnalla realistisen käsityksen yrittäjyydestä ja sen vaatimuksista. Samalla he rakentavat verkostoja, jotka voivat hyödyttää heitä tulevaisuudessa.

”Kun opiskelijat pääsevät näkemään, miten asiat toimivat oikeassa elämässä, oppiminen muuttuu merkitykselliseksi. He ymmärtävät, että heidän taidoillaan on kysyntää. Tämä motivoi aivan eri tavalla kuin pelkkä oppikirjatyö”, Eeva kommentoi.

Askolan lukion työelämä- ja yrittäjyyspainotteisen opetuksen ytimessä on toive tiiviistä yhteistyöstä paikallisten yritysten kanssa. Opiskelijat eivät opi yrittäjyyttä pelkästään luokkahuoneessa, vaan pääsevät näkemään aitoja projekteja ja yritysmaailmaa.

”Yhteistyö paikallisten yrittäjien kanssa on keskeinen osa tätä konseptia. Opintojen aikana opiskelijat pääsevät tutustumaan erilaisiin yrityksiin ja he voivat esimerkiksi suunnitella markkinointikampanjoita, toteuttaa viestintäprojekteja tai osallistua yritysvierailuihin ja mentorointiin. Jossain vaiheessa he voivat myös halutessaan itse perustaa omia yrityksiään”, Jaana lisää.

Yhteistyö tuo myös etuja paikallisille yrittäjille. He saavat tuoreita näkemyksiä ja uusia ideoita nuorilta, jotka katsovat maailmaa eri näkökulmasta.

”Tämä on aidosti kaksisuuntainen tie: opiskelijat oppivat yrittäjiltä, ja yrittäjät voivat oppia nuorten luovuudesta sekä innovatiivisuudesta,” Kata toteaa.

Yrittäjyys osana arkea – käytännönläheiset opinnot inspiroivat

Askolan työelämä- ja yrittäjyyspainotteisessa lukiossa voi yhdistää yrittäjyysopintoja myös muihin oppiaineisiin, vaikkapa äidinkieleen ja sen käytännönläheisiin projekteihin. Yrittäjyys vaatii luovuutta ja kykyä kertoa tarinaa. Brändin rakentamisessa, markkinoinnissa ja viestinnässä tarvitaan ideoiden ilmaisemisen taitoja sekä kykyä puhutella yleisöä. Opiskelijat pääsevät yrittäjyystunneilla esimerkiksi kirjoittamaan yritystarinoita, suunnittelemaan markkinointitekstejä ja harjoittelemaan vaikuttavia esityksiä.

”On tärkeää oppia, miten kieltä voi käyttää vaikuttamisen välineenä. Se on yrittäjän tärkeimpiä taitoja. Elämme maailmassa, jossa viestintätaidot ovat ratkaisevassa roolissa. Olipa opiskelijan tuleva ura mikä tahansa, kyky kommunikoida selkeästi ja vaikuttavasti avaa ovia kaikkialla”, Eeva painottaa.

Pieni lukio, suuri vaikutus – Askolan lukion vahvuudet

Uutena tulokkaana Eeva on ehtinyt huomata jo ensimmäisten kuukausien aikana, että Askolan lukio on erityinen paikka. Pieni mutta tiivis yhteisö luo ympäristön, jossa jokainen opiskelija saa yksilöllistä tukea ja ohjausta.

”Täällä tunnetaan kaikki. Se antaa mahdollisuuden nähdä jokaisen opiskelijan omat vahvuudet. On ollut myös ilo huomata, kuinka täällä otetaan uudet tulokkaat avosylin vastaan. Askolassa on tekemisen meininki, ja se näkyy myös opiskelijoiden innostuksessa. Opiskelijoiden tänä vuonna lukiolle kehittämä iskulause Pieni lukio – iso yhteisö kuvaa lukion henkeä loistavasti”, hän sanoo.

Ensi lukuvuodeksi Askolan lukio saa myös uudet tilat, kun uusi lukiorakennus valmistuu Askolan koulukeskuksen yhteyteen. Lukio on siis monella hyvällä ja monella tavalla uuden edessä.

Tietoa Askolan yrittäjyyspainotteisesta lukiosta

  • Yrittäjyys ja työelämä osana lukio-opintoja: Askolan lukio tarjoaa jopa 20 opintopisteen laajuiset yrittäjyysopinnot, jotka yhdistävät käytännön työelämätaidot ja perinteiset lukio-opinnot.
  • Paikallinen yritysyhteistyö: Opiskelijat tekevät tiivistä yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa osana projekteja, kuten markkinointikampanjoiden suunnittelua, yritysvierailuja ja mentorointia.
  • Monipuolinen opintotarjonta: Yrittäjyysopinnot kattavat esimerkiksi yrityksen perustamisen, startup-yrittäjyyden, palvelumuotoilun ja talousosaamisen.
  • Käytännönläheinen oppiminen: Opiskelijat oppivat toteuttamalla aitoja projekteja ja harjoittelemalla työelämässä tarvittavia taitoja, kuten viestintää ja tiimityöskentelyä.
  • Ainutlaatuinen oppimisympäristö: Pieni ja tiivis lukioyhteisö tukee yksilöllistä oppimista ja opiskelijoiden omien vahvuuksien kehittämistä.
  • Kansainvälisyys: Opinnoissa painotetaan myös kansainvälisiä yhteistyöprojekteja ja korkeakoulukumppanuuksia, jotka avaavat ovia tulevaisuuden mahdollisuuksiin.
  • Yrittäjyyden polku kohti omia unelmia: Opiskelijoilla on mahdollisuus perustaa harjoitusyrityksiä ja kehittää omia liikeideoitaan jo lukioaikana.

Lisätietoja: rehtori Jaana Sunnvik

Lue aiheesta myös ePressi-uutishuoneemme mediatiedotteesta

Teksti: Pirjo Lokka
Kuva: Jaana Sunnvik

© Askolan kunta 2025