Tupatuki välittää hyvää mieltä ja turvallista arkea Askolassa

Lokakuun ensimmäinen viikko on tuonut mukanaan tärkeän muistutuksen siitä, miten paljon voimme yhdessä tehdä senioreidemme arjen hyväksi. Vanhustenviikkoa on vietetty tällä viikolla teemalla ”Hyvä arki, hyvä mieli”.

Vanhustyön keskusliiton aloitteesta jo vuonna 1954 alkanut vanhustenpäivä ja sitä seuraava vanhustenviikko korostavat, että hyvän arjen perusta koostuu pienistä, mutta merkittävistä asioista – juuri niistä, jotka tuovat mielenrauhaa ja iloa arkeen. Yksi erityisen lämminhenkinen esimerkki ikäihmisten arjen tukemisesta löytyy Askolasta, jossa Tupatuki-toiminta on tuonut iloa ja turvaa monille kotona asuville vanhuksille jo muutaman vuoden.

Huolenpitoa ja välittämistä

Tupatuki-toiminnan lähtökohtana on tukea ikäihmisten turvallista asumista mahdollisimman pitkään omassa kodissaan. Tätä tukea tarjotaan arjessa kiireettömien kotikäyntien avulla. Käynnit eivät ole pelkkiä turvallisuustarkistuksia, vaan ne ovat ennen kaikkea kohtaamisia – mahdollisuuksia jakaa hetkiä ja keskusteluja. Yhdessä kartoitetaan asukkaan tarpeita ja tarjotaan konkreettista apua, kuten puiden kantoa, kännykän käytön opastamista tai vaikka terveydenhoitopalveluiden varaamista. Käyntien aikana myös kodin turvallisuusasiat käydään läpi.

”Monilla on vielä käytössä jopa 80- tai 90-luvulta peräisin olevia palovaroittimia, jotka ovat jo toimintakykynsä päässä. Silloin ei enää riitä pelkkä patterien vaihto, vaan varoittimet uusitaan kokonaan. Ja tietysti asukkaan luvalla”, kertoo Tupatuki-toiminnan Askolaan rakentanut ja sitä vetävä hankekoordinaattori Maria ”Maija” Ainola.

Askolan kunta tarjoaa senioriasukkailleen Tupatuki-käyntien lisäksi palovaroittimet, häkävaroittimet ja liesihälyttimet sekä turvaa lisäävät yövalot täysin ilmaiseksi.

Yhteisöllisyys lievittää yksinäisyyttä

Monille ikäihmisille yksinäisyys ja digitaalisessa maailmassa pärjääminen voivat tuntua haastavilta. Tähän Tupatuki tarjoaa erityisen tärkeää tukea. Askolan Olkkarin Tupatuki-toiminta on toiminut tammikuusta 2024 lähtien. Olkkarista on muodostunut yhteisöllinen kohtaamispaikka, jossa syntyy ystävyyssuhteita ja jossa pidetään toisista huolta. Osallistujat kokoontuvat yhteen viettämään aikaa kahvitellen ja keskustellen.

”Joku on leiponut pipareita, toinen keittänyt kahvia. Se on lämmin, ihana hetki, jossa vaihdetaan kuulumisia ja jaetaan niin iloja kuin surujakin”, Maija kuvailee.
Kotikäynneillä Maija rohkaisee senioreita osallistumaan toimintaan.

”Moni on löytänyt Olkkarista ystäviä, ja viikoittaisista tapaamisista on tullut tärkeä osa heidän arkeaan,” hän jatkaa.

kolme kuvaa yhdistetty yhdeksi kuvaksi. vasemmalla naisen kasvot, keskellä miehen kasvot ja oikeassa reunassa useita naisia pelaamassa bingoa
Kuvassa vasemmalla Tupatuen ”äiti” Maria ”Maija” Ainola. Keskellä kodin turvalaitetarkistuksia ja -asennuksia senioreille tekevä vapaaehtoinen Eero Korhonen. Oikeassa reunassa joukko senioreita pelaamassa bingoa Kohtaamon olkkarilla. Pöydän päässä sinisessä hupparissa vapaaehtoinen Marja Koskinen. Klikkaamalla kuvaa saat sen isommaksi.

Vapaaehtoisten voimin kohti parempaa arkea

Tupatuki-toiminnan ytimessä ovat sitoutuneet vapaaehtoiset, jotka tekevät arvokasta työtä ikäihmisten hyvinvoinnin tukemiseksi. Heidän ansiostaan monet yksinäiset ja apua tarvitsevat saavat kokea, että heistä välitetään. Vastavuoroisesti vapaaehtoiset pääsevät tuntemaan, kuinka palkitsevaa toisten auttaminen on.

Tupatuessa Maija järjestää vapaaehtoisille kattavaa koulutusta ja perehdytystä, jotta auttajat voivat toimia turvallisesti ja tietoisina omista sekä asukkaiden oikeuksista. Vapaaehtoisilla on mahdollisuus osallistua mm. palo- ja pelastustoimen koulutuspäivään ja heitä tuetaan myös palavereiden ja virkistyspäivien avulla.

Maija korostaa, ettei vapaaehtoisia pyydetä tekemään työtä, vaan toiminta on nimensä mukaisesti omiin elämäntilanteisiin ja aikatauluihin sovitettua tekemistä.

Kaksi Askolan Tupatuen vapaaehtoista, Eero Korhonen ja Marja Koskinen, kertovat, miten löysivät paikkansa tässä tärkeässä toiminnassa.”Kaikki lähti siitä, kun pari vuotta sitten osallistuin kirjastolla Tupatuen esittelytilaisuuteen. Siellä lupauduin auttamaan pihojen lumiaurauksissa. Olen eläkkeellä ja auto käytössä, niin siitä se sitten lähti”, Eero kertoo.

Tällä hetkellä Eero asentaa pääasiallisesti turvahälyttimiä vanhusten koteihin. Eero kertoo, että monesti vanhukset eivät välttämättä edes huomaa, että heidän turvahälyttimensä eivät toimi. Omaisetkaan eivät aina ehdi kaikkea tarkistaa. Eeron vierailut ovat tuoneet monille asukkaille turvallisuuden tunteen ja samalla lievittäneet yksinäisyyttä.

”Aika usein siellä kodeissa kaivataan myös keskustelua. Yksinäisyyttä on paljon. Haluan auttaa ihmisiä ja turvata heidän kotona asumistaan”, hän jatkaa.

Marja puolestaan löysi Tupatuen somesta.

”Kiinnostuin heti. Olin miettinyt aiemmin, mitä voisin tehdä eläkkeellä, kun jäin pois työelämästä. Päätin mennä tapaamaan Maijaa”, Marja kertoo.

Marjan työura Mäntyrinteen päiväkeskuksessa tarjosi hyvän pohjan vapaaehtoistyöhön. Marja onkin löytänyt paikkansa Kohtaamolta, jossa hän vetää Tupatuen päivätoimintaa.

”Olen yleensä järjestänyt tietokilpailuja, bingoa ja jutellut asukkaiden kanssa. Suunnitelmissa on nyt, että alamme tehdä yhdessä joulukortteja. Tämä toiminta on ollut todella palkitsevaa. Jokaisella ihmisellä on joku taito, jota voi hyödyntää, joten tervetuloa vain mukaan!” ”, Marja rohkaisee osallistumaan.

Lämpöinen tunnelma ei jätä ketään yksin

Tupatuki-toiminnassa tärkeintä on se, ettei kukaan jää yksin. Toiminnan tavoitteena on tavoittaa nekin, joilla ei ole digitaalisia välineitä tai yhteyksiä. Flyereita jaetaan, ja ihmisiä rohkaistaan kertomaan toiminnasta niille, jotka eivät itse pääse digitiedon äärelle.

”Pidetään huolta toisistamme” – tämä yksinkertainen mutta voimakas lause kiteyttää Tupatuki-toiminnan lämpöisen hengen. Olipa kyseessä kodin turvallisuudesta huolehtiminen, ystävällinen sana puhelimessa tai yhteisen kahvihetken jakaminen. Askolaan on luotu yhteisö, joka varmistaa, että jokainen voi tuntea itsensä tärkeäksi ja osalliseksi.

Tupatuki – turvaa ja tukea ikäihmisille

  • Tavoite: Tupatuki tukee ikäihmisten turvallista asumista kotona mahdollisimman pitkään. Toimintaa pyöritetään ja kehitetään yhdessä Pornaisten kunnan kanssa. Askolan kunta on sitoutunut toimintaan vuoden 2026 loppuun asti ja sitä rahoitetaan testamenttivaroin.
  • Tulokset: Toiminnan tulokset ovat olleet merkittäviä Askolassa. Kotikäynneillä ja kohtaamisissa tavoitetaan viikoittain uusia ikäihmisiä ja vaikutetaan hyvinvoinnin ja toimintakyvyn vahvistamiseen monien ulottuvuuksien kautta.
  • Päivätoiminta: Tupatuki kohtaa ihmisiä Askolassa sekä Kohtaamon olkkarissa että syksystä lähtien Monninkylän Lea-kodilla.
  • Kotikäynnit: Vapaaehtoiset tekevät kiireettömiä kotikäyntejä, joissa tarkistetaan kodin turvallisuus ja autetaan arjen haasteissa.
  • Ilmaiset turvalaitteet: Palo-, häkä- ja liesivaroittimet sekä liiketunnistimella toimiva yövalo asennetaan maksutta.
  • Yhteisöllisyys: Tupatuki-toiminta tuo ihmiset yhteen ja torjuu yksinäisyyttä. Yhdessä jaetaan ilot ja murheet.
  • Digiauttaminen: Ikäihmisiä autetaan puhelimen ja viestipalveluiden käytössä.
  • Maksuttomuus: Tupatuki-kotikäynnit ja asennettavat laitteet ovat ilmaisia. Askolan kunta maksaa nämä.
  • Yhteystiedot: Tupatuen hankekoordinaattori Maria Ainola, kotikäynnin voi sopia puhelimitse tai sähköpostitse. Vapaaehtoisia otetaan jatkuvasti toimintaan mukaan. Vapaaehtoistoiminnasta yhteys myös Maijaan.

 

Kuvat: Maria Ainola
Teksti: Pirjo Lokka

© Askolan kunta 2024